Frågor och svar om elbilar

Frågorna kan vara många och det är inte alltid lätt att hitta och förstå all information kring elbilar, Vi på Tofta Bil vill att ni ska känna er trygga och säkra inför val av en ny elbil. Därför har vi här samlat en hel del viktigt information som förhoppningsvis kan ge er svar på den del av era funderingar

Vad är då fördelarna med en elbil?

Det finns en stor mängd fördelar med dagens elbilar som bidrar med en bättre miljö både för dig och för miljön.

 • Miljövänlig – Klimatavtrycket minskar när du väljer en elbil. Utsläpp av koldioxid är nästan nära noll
 • Ekonomisk körning –Kostnaden hamnar på 1–2 kronor milen för själva elen. En låg skatt och billigare service är andra fördelar man kan dra nytta av.
 • Nästan ljudlös – Vissa elbilar går så tyst att finns möjlighet att aktivera ljud för att uppmärksamma gångtrafikanter och cyklister vid låg hastighet. Vid låga hastigheter så finns det ett inbyggt standardljud
  Har du inte provat köra en elbil är det dags!
 • Enkel åtkomst till el – Idag går det att ladda elbilar på många olika ställen runtom i landet. För att ladda hemma behöver du installera en laddbox.
 • Rolig att köra – Elbilar blir allt mer populärt vilket gör att tillverkarna kommer med nya modeller. Det finns allt från den stabila familjebilen till den sportiga bilen med bra effekt bland miljöanpassade fordon. Andra egenskaper som gör att en elbil är rolig att köra är att den enbart har en växel, så det blir inga ryck vid växlingar. Andra bra egenskaper är att de går väldigt tyst och har en snabb acceleration.
 • Enkelt ägande –Med en laddbox i hemma så sätter du bilen på laddning över natten, och bilen är redo att köras på nytt på morgonen. Glöm att stressa på morgonen med att hinna tanka vid närmaste bensinmack
 • Ständig utveckling – Med takt att nya modeller konstant tas fram så sker det mycket kring utvecklingen av elbilarna. Varje ny modell klarar lite längre körsträckor på varje laddning, och prestandan förbättras hela tiden. Som en elbilsägare är du ständigt med där det händer. Morgondagens teknik är redan här och du kan vara en del av den. En av finesserna är klimaktisering.Här kan du enkelt ställa in önskad temperatur i bilen via en app, som innebär att du alltid har ett skönt klimat i bilen när du ska köra nästa gång.

Hur långt kan jag köra på en laddning?

Idag klarar man sig normalt mellan 20-30 mil med de flesta bilmodellerna. Men tekniken utvecklas ständigt och det finns även modeller som enkelt klarar över 40 mil. Så i det vardagliga livet så är inte räckvidden några större bekymmer längre. Även när man ska åka längre sträckor och när man planerar sin semester kan man nu se samtliga laddstationer på alla uppdaterade kartor. Med dagens teknik kan du ladda upp bilen på lite drygt 30 min. Perfekt att passa på att sträcka på benen under tiden.

Andra faktorer som påverkar batterikapaciteten är väder, luftmotstånd, om du kör fullt tryck på AC:n under heta sommardagar mm. Här kommer du snabbt lära dig att själv optimera ditt körande och användning av bilens olika funktioner, och krama ut några extra kilometer.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

Det finns dock många olika parametrar som påverkar laddningstiderna. De viktigaste är:

 • Vilken batterikapacitet du har
 • Vilken typ av laddbox man använder
 • Bilens inbyggda laddningskapacitet

Det finns även snabbladdare att tillgå på många olika ställen. Dessa har en mycket högre kapacitet och du kan därför ladda ditt batteri upp till 80% på kort tid.